Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, Groninger Museum

Schilderijen Van Gogh en Hals nog steeds spoorloos, wél iemand opgepakt

Vanochtend is een 58-jarige man in Baarn opgepakt op verdenking van diefstal van schilderijen van Frans Hals en Vincent van Gogh. 

Het van Gogh schilderij werd in de nacht van 30 maart 2020 gestolen uit het Singer museum in Laren. Het gestolen schilderij heet: Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar 1884. De twee lachende jongens, van Frans Hals, is een aantal maanden later gestolen. Het doek ontbreekt sinds 26 augustus in de collectie van museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.  

Ondanks dat de arrestant in zijn woning is opgepakt en ervan verdacht wordt de dief te zijn, zijn de schilderijen nog niet terecht. Door een woordvoerder van de politie is naar buiten gebracht dat de inval te maken had met een lopende zaak.  

Een saillant detail: de Van Gogh, van 57 bij 25 centimeter, is eigendom van het Groninger Museum en was uitgeleend aan Singer Laren. De dader kwam met een scooter aan bij het museum en sloeg met een moker twee glazen in, waarna hij het schilderij ontvreemde.  

Het meest opvallend aan de zaak is echter, dat het doek van Frans Hals al twee keer eerder gestolen is, in 1988 en in 2011. Dit werk is gestolen, doordat de dader een achterdeur van het museum wist te forceren.   

Terug naar het overzicht