Carel Willink, Zelfportret met Wilma, 1957 (detail), Singer Laren, schenking Collectie Nardinc.
Jan Sluijters, Larens landschap met fietsers, 1911, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc.
Kunstenaarsimpressie voorstudie Nardinc vleugel © Architoop.

Singer Laren ontvangt omvangrijke kunstcollectie van Els en Jaap Blokker

Singer Laren krijgt uit de handen van kunstverzamelaars Els en Jaap Blokker hun hele privécollectie’ de Collectie Nardinc. De rode draad in de schenking is het werk van Jan Sluijters, omringd met zijn tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen Piet van der Hem en tientallen andere monderne kunstenaars. De collectie presenteert meer ruim honderd schilderijen en werken op papier van de meesters.

‘Collectie Nardinc biedt een uitgebreid overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20ste eeuw en is daarbij een uitstekende partner voor de oorspronkelijke Singer-collectie’, laat het museum weten. Els Blokker geeft niet alleen haar kunstcollectie uit handen, maar ook steunt ze het museum met het uitbreiden van een aantal nieuwe museumzalen. Zo hoopt het museum eind 2020 de Nardinc vleugel te kunnen presenteren aan publiek. 

De Nardinc vleugel
Met de bouw van de Nardinc vleugel aan het huidige museum wordt 400m2 extra tentoonstellingsruimte gecreëerd. In de vleugel zal de Collectie Nardinc permanent in wisselende tentoonstellingen te zien zijn. 

De collectie hoort bij Laren
'De Collectie Nardinc is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd. De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis,’ vertelt Els Blokker. ‘Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan.’

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm laat weten dat dit een droom is die uitkomt: ‘Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien. We zijn Els Blokker enorm dankbaar dat we van haar zo'n omvangrijke schenking van topwerken hebben mogen ontvangen.’