Tuin van Sophie Walker rondom Sky Mirror (for Hendrik). Beeld: Rene De Wit.

Sophie Walker in gesprek met directeur De Pont

Met het schijnen van de eerste krachtige zonnestralen staat De Pont Tilburg stil bij hun tuin rondom het kunstwerk Sky Mirror (for Hendrik). Het kunstwerk is ontworpen door de wereldberoemde kunstenaar Anish Kapoor. De tuin werd voor het 25-jarig bestaan van De Pont ontworpen door de echtgenote van Kapoor - de bekende Engelse tuinarchitecte Sophie Walker.

Vakblad Blauwe Kamer schreef over de tuin:
‘De tuin bestaat uit een reeks ronde bakstenen vijvers – in een daarvan is Kapoors kunstwerk geplaatst. Halverwege fungeert een incisie in de vorm van een hoorn als wandelpad. Langs de vijvers ligt een weelderige tuin, met plantensoorten die door de Britse 'plantenjagers' Sue en Bleddyn Wynn-Jones verzameld zijn. De meeste planten groeien naast hun gecultiveerde, meestal in Nederland voorkomende evenknie. Het beplantingsplan benadrukt de seizoensverschillen: kale takken en zaadhoofden in de winter, de eerste lentebloemen in het voorjaar, overvloedig groen in de zomer en rode, gele en oranje kleuren in het najaar.

Walker verwerkte in haar ontwerp subtiele verwijzingen naar de lokale geschiedenis. Uiteraard door het gebruik van Nederlandse klinkers, maar ook door de beplanting als een tapijt vorm te geven – een knipoog naar het textielverleden van de stad Tilburg.’ 

Op donderdag 3 mei legt ontwerpster Sophie Walker in een gesprek met directeur Hendrik uit hoe haar tuinontwerp tot stand kwam en welke beplanting ze gebruikte. Het gesprek is exclusief voor bezoekers van het museum bij te wonen. 

Het museum is de dag van het gesprek vanaf 17.00 gratis te bezoeken. Het gesprek vindt plaats om 17.30.