Banksy, Love is in the Air

Sotheby’s accepteert bitcion bij veiling kunstwerk Banksy

Op 12 mei gaat het kunstwerk Love is in the Air van Banksy bij veilinghuis Sotheby’s onder de hamer. Het is het eerste fysieke kunstwerk dat waarvoor met cryptomunten bitcoin en ether betaald kan worden.

Om dit te realiseren gaat het veilinghuis een samenwerking aan met Coinbase, een van de grootste platformen om cryptomunten zoals bitcoin te verhandelen ter wereld.

Volgens Charles Stewart, CEO van Sotheby’s, komt de interesse in digitale valuta als betaalmiddel voort uit de ervaring met digitale kunst van enkele weken geleden. Ook toen kon met cryptomunten betaald worden, wat ongeveer drieduizend bieder opleverde. Volgens Stewart wordt het dan ook tijd voor een volgende stap voor het veilinghuis.

De handel in digitale kunst gebeurt met non-fungible tokens (NFT’s), dit zijn niet-vervangbare tokens. Het zijn unieke stukjes code op het internaat, waar een digitaal kunstwerk aan gekoppeld is. De techniek hierachter is vergelijk met die van cryptomunt bitcoin.

Sotheby’s wilt nu dus ook cryptomunten accepteren als betaalmiddel voor fysieke kunstwerken, het werk van Banksy bijt hierin het spits af. Naar schatting zal het werk een bedrag tussen de 3 en 5 miljoen opleveren.

Echter, vallen bedragen voor Banksy-kunstwerken vaak fors hoger uit dan de schattingen van het veilinghuis. Zo werd in maart nog 23 miljoen dollar betaald voor het werk Game Changer, 2020, terwijl Sotheby’s had gerekend op ongeveer 4,8 miljoen dollar. Als het verwachte bedrag van 5 miljoen dollar betaald wordt, wordt Love is in the Air het op vier na duurste kunstwerk van Banksy.

Terug naar het overzicht