Foto: Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Start Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s gepresenteerd. Met de presentatie van zijn keuze-foto geeft de commissaris van de Koning het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland worden gevraagd om originele foto’s met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.

Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar vrijheid. In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto’s uit een selectie van 50 foto’s. Het resultaat is een ’visueel canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland’. Samen met de selecties uit de andere provincies wordt op landelijk niveau een eindselectie gemaakt van 100 foto’s. Deze 100 foto’s vormen de visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld. 

De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en andersdenkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven.
Mensen kunnen hun foto’s inzenden via de website www.in100fotos.nl.
In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een pop up tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand door de provincie.