Coded Nature - Studio Drift, 2018, met Drifter. Stedelijk Museum Amsterdam / Foto: Maarten Nauw

Stedelijk Museum genomineerd voor Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019

Het Stedelijk Museum Amsterdam is genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019 met de grote solotentoonstelling van Studio Drift. Die was vorig jaar een absolute publiekstrekker en voor het kunstenaarsduo de eerste museale solotentoonstelling. Publiek kan tot en met 30 september stemmen en maakt kans op een cultuurreis voor twee personen.

Uit cijfers van onderzoekspartner Motivaction blijkt dat de bezoeker de tentoonstelling waardeerde met een uitzonderlijk hoog cijfer: een 8,8. Daarmee behoort deze tentoonstelling met ruim 263.000 bezoekers tot één van de meest gewaardeerde en best bezochte sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012. De laatste week was zelfs de drukste week sinds de heropening.

De tentoonstelling Coded Nature presenteerde vroege ontwerpen en nog nooit eerder vertoonde werken in Europa van het succesvolle Nederlandse duo Studio Drift. Speciaal voor het museum maakte Studio Drift de grootste installatie van Fragile Future ooit, een lichtinstallatie met echte paardenbloempluisjes. Ook de Drifter, een interactief zwevend blok beton van vier bij twee bij twee meter, was een hoogtepunt van de tentoonstelling.

Zowel publiek als pers waren bijzonder lovend over de tentoonstelling. Nog nooit constateerde het Stedelijk zoveel betrokkenheid tussen werk en publiek op social media. Onder de hashtag #codednature plaatsten bezoekers talloze foto’s waarin zij hun verwondering uitten voor de installaties. Zo zei De Telegraaf ‘Kinderen zijn er stil van, volwassenen vergeten wie ze zijn. Die impact hebben werken van Studio Drift’.

Publiek kan tot en met 30 september op het Stedelijk Museum stemmen. Uit de tien genomineerden wordt op 18 oktober de winnaar bekendgemaakt. Naast de titel ontvangt de winnaar, voor de eerste keer, een geldbedrag van 10.000 euro. De stemmers maken daarnaast kans op een cultuurreis voor twee personen naar Madrid, Rome of Florence.