Jan Eric Visser, Zonder titel, 2017. Krantenpapier, folders, anorganisch huisvuil, devotiekaarsstompjes, 162 x 50 x 45 cm. Fotografie: W. Vermaase. Collectie Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam koopt kunst van 100% afval

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een kunstwerk gekocht van Jan Eric Visser (1962). Het beeld dat hij van zijn eigen huisvuil maakte, is vanaf 11 januari 2020 te zien in de tentoonstelling De vuilniszak als muze. Schone kunst van Jan Eric Visser. Met zijn sculpturen vraagt de Rotterdamse kunstenaar ook aandacht voor het milieu.

Het fijne aan Vissers werk is dat je het op allerlei manieren kunt bekijken. Het materiaal doet denken aan steen, brons en keramiek. De vloeiende vormen zijn aantrekkelijk zonder dat ze verwijzen naar iets wat je herkent. Dan is er de kringloop, de recycling, het besef dat je naar 100% afval kijkt. Huisvuil is goud voor Visser. ‘Mijn boodschappen komen door de voordeur naar binnen en de verpakkingen gaan als kunst weer naar buiten.’

Voor de aangekochte sculptuur gebruikte Visser krantenpapier, folders en huisvuil dat niet kan bederven. De buitenkant glanst doordat Visser ze doordrenkt met devotiekaarsstompjes, afval van een kerk. De kleur komt van afgedankte folders. Visser is de enige kunstenaar die kunst maakt van zijn eigen afval.

De aankoop heeft geen titel. Visser geeft nooit titels omdat dat de kijker zou kunnen sturen. Zijn beelden laten zich moeilijk raden en dat is precies de bedoeling. Wat is het? Wat is het voor materiaal? Hoe is het gemaakt? De kunstenaar probeert de kijker te verbinden met de kringloop en levenscyclus die in zijn ogen een mysterie zijn.