Foto: Roy Beusker Fotografie.

Stedelijk Museum Schiedam wint BankGiro Loterij Museumprijs 2019

De BankGiro Loterij Museumprijs 2019 is gewonnen door Stedelijk Museum Schiedam. Met 39% van de stemmen sleepte het museum de prijs in de wacht, die dit jaar in het teken stond van het ‘Meest Publieksvriendelijke Museum’. Door de prijs te winnen ontvangt het museum in één klap 100.000 euro. Daarmee kan het zijn droom realiseren: een stadsplein vóór het museum, een ontmoetingsplek met geschiedenis en moderne kunst.

Vrijdagmiddag, een dag voor Internationale Museumdag, werden de medewerkers van Stedelijk Museum Schiedam in hun museum verrast door de organisatie van de BankGiro Loterij Museumprijs. De verrassing was live te zien bij het RTL 4- programma 5 Uur Live. De andere twee genomineerden van dit jaar, Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, eindigden vrijwel gelijk met respectievelijk 30% en 31% van de stemmen. 

'We hebben mensen enthousiast voor het museum weten te maken en onze bekendheid vergroot', zegt museumdirecteur Deirdre Carasso. 'De campagne illustreerde precies waarvoor we zijn genomineerd; dat we een plek zijn van mensen, gedragen door de stad.' 

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. In totaal werden er dit jaar 75.000 stemmen uitgebracht. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).