Kate Cooper, Infection Drivers, videostill, 2018, met dank aan het Mondriaan Fonds, AFK, Beam Systems en de kunstenaar

Stedelijk Museum voegt acht hedendaagse werken toe aan de collectie

Freedom of Movement is de nieuwste editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen die het Stedelijk Museum tweejaarlijks organiseert, om nieuw of recent werk te tonen van in Nederland wonende kunstenaars. Bij elke editie staat een medium centraal, dit jaar ‘time-based media’: kunstwerken met een bepaalde tijdsduur, zoals film- en videowerk, internetkunst, geluidskunst, performance, dans en workshops.

 Het Stedelijk Museum doet altijd ook aankopen uit de tentoonstelling en maakt vandaag bekend dat het de werken van Yael Bartana, Verena Blok, Kate Cooper, Danielle Dean, Deniz Eroglu, Jort van der Laan, Basir Mahmood en Michele Rizzo toevoegt aan de collectie.

Jan Willem Sieburgh, interim-directeur van het Stedelijk Museum: “Dit zijn voor het Stedelijk Museum acht belangrijke aankopen, van toonaangevende hedendaagse kunstenaars die nieuwe verhalen vertellen. Met trots maken we bekend dat deze werken toegevoegd zijn aan de collectie. De Gemeentelijke Kunstaankopen blijken steeds weer een relevant instrument om onze collectie op een goede manier uit te breiden.”

Karen Archey, conservator hedendaagse kunst, time-based media bij het Stedelijk Museum: “Ik ben vereerd om voor de tentoonstelling Freedom of Movement met deze twintig kunstenaars te hebben mogen werken. Hun werken zijn belangrijke toetsstenen voor het begrijpen van de sociale en politieke kwesties die vandaag de dag centraal staan in het culturele debat in Nederland. Hoewel ik graag alles in de tentoonstelling had willen verwerven, ben ik ongelooflijk blij dat deze acht werken nu onderdeel zijn van de collectie, en ik zie er zeer naar uit om deze kunstenaars te blijven volgen.”