Stoomlocomotief Arend onder stoom

De Arend was een van de twee stoomlocomotieven die als eerste reed in Nederland. Zijn route was de verbinding tussen Amsterdam en Haarlem. Het Spoorwegmuseum blaast dit jaar de Arend nieuw leven in en zet hem weer op de rails.

Vanaf 17 maart zal er weer stoom uit de schoorsteen van de trein blazen. In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, waarbij de maand maart in het teken staat van erfgoed van energie en aandrijven, maakt de Arend de rails weer eigen. Tijdens zijn ritjes over het museumterrein wordt er door vrijwilligers uitleg gegeven over de werking van de machine.

Deze Arend die door het openluchtmuseum rijdt is een replica. Het origineel is in 1857 al gesloopt. De replica is in 1938 voor NS gebouwd door Werkspoor Zwolle, ter ere van het 100-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland.

Vanaf maart zal de Arend iedereen maand onder stoom worden gebracht. De data zijn: 21 & 22 april, 19 t/m 21 mei, 16 & 17 juni, 21 & 22 juli, 18 & 19 augustus, 20 t/m 23 september, 13 & 14 oktober.

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Als onderdeel daarvan staat de maand maart in het teken van het erfgoed van energie en aandrijven.