Mata Hari bigger than life. Beeld: Ruben van Vliet.
Beeld: Ruben van Vliet. Een CIA officier op bezoek. Beeld: Ruben van Vliet.
Beeld: Ruben van Vliet.

Tentoonstelling Mata Hari succesvol bezocht

Mata Hari: de mythe en het meisje trok tot buiten onze landsgrenzen de aandacht. De tentoonstelling in Fries Museum ontving ruim 92.000 bezoekers. Daarmee is het meisje een van de best bezochte tentoonstellingen van het museum. 

Precies honderd jaar na haar dood presenteerde het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Voor het eerst werd het volledige levensverhaal van Margaretha Geertruida Zelle verteld. Een moment die zorgde voor jongere enthousiaste bezoekers en aandacht van de internationale pers. 

Het meisje uit Leeuwarden groeide aan het begin van de vorige eeuw uit tot de wereldberoemde danseres Mata Hari. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd ze door de Franse dienst opgepakt en geëxecuteerd op verdenking van spionage. Meer dan honderd bruiklenen uit binnen- en buitenland kwamen speciaal voor de tentoonstelling naar Leeuwarden.

Museumdirecteur Kris Callens is zeer tevreden: ‘We hebben de lat hoog gelegd met onze doelstelling van 90.000 bezoekers. Het is fantastisch dat we dat aantal ruimschoots hebben gehaald. In 2015 trokken we ongeveer hetzelfde aantal bezoekers in een heel jaar.