Guele d'Ours met "Remue Ménage" tijdens Deventer op Stelten.
Le Snob tijdens Deventer op Stelten

Theaterfestival "Deventer op Stelten" viert geschiedenis van de stad

Tijdens het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer en locaties in en rondom het centrum. Van vrijdagavond 6 t/m zondagmiddag 8 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. 

‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. 

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Dit jaar vindt de 22e editie plaats. 

De torens van Deventer
In 2018 bestaat Deventer precies 1250 jaar. Speciaal hiervoor bouwt de kunstenaar Olivier Grossetête (Frankrijk) samen met 1250 (!) inwoners en festivalbezoekers twee kartonnen torens van ruim 20 meter hoog én het kerkje van Lebuïnus waarmee Deventer in het jaar 768 is gesticht. De twee torens verwijzen naar de huidige toren van de Lebuinuskerk, die oorspronkelijk niet één maar twee torens zou hebben.  

De bouw vindt tussen 28 juni en 5 juli plaats in de Grote of Lebuinuskerk, samen met 1250 inwoners van de gemeente Deventer en omstreken. Met maar liefst 4000 kartonnen dozen, 750 rollen tape, zonder machines, maar met heel veel helpende handen! Opgeven voor het meebouwen kan via de website. 
Tijdens en rondom het festival worden de gigantische bouwwerken opgebouwd op het Grote Kerkhof, samen met publiek. Aan het eind van het festival wordt het geheel op feestelijke en indrukwekkende wijze neergehaald.

Kijk hier voor het hele programma en haar locaties.