Theaster Gates, 'Where Black Power Lives', Gary, IN, For Freedoms’ 50 State Initiative, 2018. Photo: Madeleine Thomas

This Is America

Tentoonstelling: This Is America
Expositieruimte: Kunsthal kAdE
Kunstenaar: Art USA Today
Tekst: Merel van Zijl    

In de tentoonstelling This Is America /Art USA Today is te zien hoe het werk van veertig Amerikaanse kunstenaars het ervaren om kunstenaar te zijn in hun land. Al deze kunstwerken zijn gemaakt in de aanloop naar de aanstaande presidentsverkiezingen. In de tentoonstelling zijn verschillende thema’s te zien. Zo komt het immigratiebeleid, Black Lives Matter en Trump groots aan bod. Tevens zijn Native Americans en LGBTQ-rechten belangrijke onderwerpen in deze tentoonstelling. De kunstenaars nemen allemaal een positie in het maatschappelijke debat. Zo gaat het onder anderen over de kloof tussen arm en rijk, racisme en geweld, en de wetgeving in steden. Dit leek mij erg indrukwekkend. Het werd dus tijd deze tentoonstelling te bewonderen.    

Kunst vanuit verschillende posities  
In de tentoonstelling komen verschillende soorten kunst aan bod. Zo zijn er foto- en videowerken te zien en kan je kijken naar muurschilderingen en installaties. In de grote zaal is het grootste kunstwerk te zien. Een knalrode Dodge Charger uit 1969 met zijn neus in een zandbak. Kunstenaar Thomas geeft met dit werk de betekenis terug aan de gebruikte symbolen en richt met de gecrashte ‘General Lee’ een monument op voor een slaafvrije maatschappij.   

Installation view ‘This Is America | Art USA Today’, Kunsthal KAdE 2020. Hank Willis Thomas, A Suspension of Hostilities, 2019. For Freedoms’ 50 State Initiative, 2018. Photo: Peter Cox 

Kunsthal Kade is een relatief kleine kunstinstelling, maar pakt met deze tentoonstelling groots uit. De kunstinstelling slaagt erin om een complex en indringend beeld neer te zetten van de Amerikaanse maatschappij, en dat door de ogen van kunstenaars. Beeldend word je betrokken bij maatschappelijke en politieke kwesties. Zoals kunstenaar Andres Serrano laat zien. Hij verzamelde alles met betrekking tot Trump, zoals kranten, knuffels en kledingstukken. Een groot deel is te zien in de tentoonstelling. Erg indrukwekkend.

Installation view ‘This Is America | Art USA Today’, Kunsthal KAdE 2020. Andres Serrano, The Game: All Things Trump, 2019, courtesy of the artist and a/political. INDECLINE & Eugenio Merino, Freedom Kick: Mexico, 2020, courtesy of the artist. Photo: Peter Cox

Het werk van kunstenaar Luis Roacho Aguilera sprak mij erg aan. In zijn werk laat hij juist de bevolking zien die normaal gesproken buiten beeld blijft. Twee thema’s staan centraal in zijn kunst: het bendegeweld in de stad en de vertegenwoordiging/uitbeelding van verdachten. Hij zegt hierover: “Ik richt mij op mensen die in de media verschijnen vanwege een misdrijf, maar nog geen eerlijk proces hebben gehad, terwijl wel wordt aangenomen dat ze schuldig zijn.” Een voorproefje van zijn prachtige kunst is hieronder te zien. 

Luis Roacho Aguilera, El Señalado, 2019, olieverf op canvas, 115 × 89 cm. Courtesy the Artist

Een echte beleving  
Kunsthal Kade zorgt er niet alleen voor dat je de kunstwerken ziet en ervaart. De kunstinstelling zorgt ook voor een beleving en laat je daar zelf aan bijdragen. Amerika wordt ook wel ‘The Land of the Free’ genoemd. In 1941 hield president Franklin D. Roosevelt een beroemde toespraak. Hij zei dat iedere Amerikaan recht heeft op vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijheid van armoede en vrijheid van angst. In de ruimte ‘Kunsthal Studio’ mag jij je stem en verhaal delen. Je mag opschrijven wat voor jou het meest belangrijk is en waarom. Daarnaast is een enorme muur gecreëerd waar je op mag schrijven waarin of waarvan jij compleet vrij zou willen zijn.    

Zoals u kunt lezen is er genoeg te zien en te beleven in Kunsthal kAdE. De tentoonstelling is te zien tot 3 januari 2021 in Kunsthal kAdE in Amersfoort. Voor tickets en meer informatie klik je hier!

Terug naar het overzicht.