Luca Giordano, De aartsengel Michaël, ca. 1663. Olieverf op doek, 198 x 147 cm Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie, eigendom van de Kaiser Friedrich Museumsverein. Foto: Christoph Schmidt

Topstuk De aartsengel Michaël te zien in Nederland

Vanaf 16 februari is er een nieuw Meesterwerk te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het topstuk uit Berlijn, Aartsengel Michaël (ca. 1663) van de grote Italiaanse barokschilder Luca Giordano, wordt geëxposeerd in een theatrale setting. De setting bestaat uit een coulisse-installatie, die bezoekers naar het imposante werk leidt. Ook wordt er een selectie van hoogtepunten uit Giordano’s enorme oeuvre op een videowall van maar liefst 10 meter hoog getoond. De komst van Aartsengel Michaël is bijzonder omdat er in Nederland geen werken van deze virtuoze meester publiek te zien zijn. De Nieuwe Kerk exposeert Aartsengel Michaël in de achtste editie van de serie Meesterwerk.

Het twee meter hoge schilderij maakt niet alleen grote indruk door zijn formaat, zeggingskracht en overweldigende dynamiek, maar ook door de symboliek die typerend is voor de strijd van de Rooms-katholieke Kerk met het protestantisme. De Nieuwe Kerk is de perfecte plek om dit schilderij te tonen: in de kerk vonden ook gebeurtenissen uit die heftige strijd plaats. 1578 was namelijk het jaar van de Alteratie in Amsterdam, de stad veranderde van katholiek naar protestants.

Aartsengel Michaël verbeeldt het Bijbelverhaal waarin Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat. Bij de tentoonstelling is een audioroute met muziek en gesproken woord langs de tientallen engelen die in de kerk te vinden zijn.

Luca Giordano staat bekend om sterke licht-donkercontrasten, dynamische composities en dramatische voorstellingen. Hij haalde veel inspiratie uit kunstenaars zoals Dürer, Rafaël, Rubens en Titiaan, maar ook uit het werk van Rembrandt.

In de serie Meesterwerk schitteren kunstwerken die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend. Steevast zijn dit werken met een religieuze of spirituele lading die prachtig uitkomen in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk.