Publieksfavoriet Anne Geene toont de winnaarscheque van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018. Beeld: Pauline Niks.
Anne Geene met de winnaarscheque van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, zojuist overhandigd door Sacha Bronwasser (links) kunstcriticus van de Volkskrant. Beeld: Pauline Niks.

Twee keer de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor Anne Geene

Kunstenaar Anne Geene won niet één, maar twee keer de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Zo won ze al eerder de juryprijs en werd ze 2 april door het publiek tot favoriet gekozen. Het publiek koos Geene boven de vier andere genomineerden: Kevin Osepa, Benjamin Li, Feiko Beckers en Rosa Johanna. De tentoonstelling met het genomineerde werk is nog tot en met 15 april te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 

Geloofd door bezoekers 
'Verbazingwekkend, mooi, origineel en eigen', schreef een van de bezoekers van het museum die op Anne Geene heeft gestemd. In totaal zijn 2.066 stemmen uitgebracht op de vijf kandidaten. 

Winnares Geene was blij met de publiekswaardering: 'Dat zijn toch meer mensen dan de jury', zei ze lachend bij de prijsuitreiking. Naast de €10.000,- van de vakprijs ontvangt Anne Geene nu nog € 1.500,- als publieksfavoriet. Het is de tweede keer in de 11-jarige geschiedenis van de prijs dat de vakjury dezelfde kunstenaar verkiest als het publiek. Vier jaar geleden zette Floris Kaayk de publieksprijs én juryprijs op zijn naam.