Rijksmuseum

Tweede Kamer stemt in: rijksmusea één keer per maand gratis toegankelijk

De Tweede Kamer stemde vandaag in met het voorstel van de PvdA om rijksmusea één dag per maand gratis toegankelijk te maken voor bezoekers. Op deze manier moet museumbezoek voor meer mensen mogelijk worden.  

PvdA-leider Asscher:  “Kunst kijken is een mensenrecht, dat moet niet voorbestemd zijn aan een klein groepje.” Volgens de partij zijn rijkscollecties van ons allemaal. Door de hoge toegangsprijzen is een museumbezoek niet voor iedereen weggelegd, en mist een deel van de bevolking ons cultureel erfgoed – is het standpunt van de PvdA.  

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) was niet erg enthousiast over de aangenomen motie. Zij wilde in de eerste instantie onderzoeken hoe het nu zit. Volgens de minister is het niet gezegd dat een gratis museumbezoek ook direct leidt tot meer en nieuwe geïnteresseerden. Ook wordt er gevreesd voor filevorming op de gratis dagen.

Bekende rijksmusea zijn onder meer het Kröller-Müller in Otterlo, het Catharijneconvent in Utrecht en natuurlijk het Rijksmuseum in Amsterdam.