Foto: Reinier RVDA

Typograaf en grafisch ontwerper Wim Crouwel overleden (90)

Wim Crouwel was internationaal bekend voor zijn minimalistische maar toch sterke stijl. Meer dan twee decennia lang was hij verantwoordelijk voor de grafische identiteit van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daarbij was hij ook de mede-oprichter van Total Design, het eerste multidisciplinaire ontwerpbureau in Nederland. Op 19 september is hij op 90-jarige leeftijd overleden. 

In de 22 jaar dat Crouwel bij het Stedelijk Museum werkte produceerde hij meer dan 400 posters en minstens 300 catalogi voor hun.  Ook heeft hij de huidige huisstijl van het museum ontworpen.
Crouwel zijn werk is dan ook meerdere malen in het museum tentoongesteld.

Niet alleen posters, maar ook telefoonboeken, postzegels, lettertypen, meubels, logo's en meer heeft hij in zijn leven allemaal ontworpen. Crouwel zijn werk was geïnspireerd op Zwitserse typografie en moderne architectuur. Dit was terug te zien in zijn rationele, analytische werkwijze. "Ik heb altijd gedacht dat een ontwerper een koele en afstandelijke aanpak moet hebben", zei hij in een interview in 2012. "Ik denk dat dat voor de mensheid nuttiger zou zijn dan een persoonlijk, expressionistisch soort ontwerp."

Crouwel werd ook wel “Mr. Gridnik” genoemd. Deze bijnaam had hij gekregen doordat hij elke opdracht begon met een raster maken.

Hij was van mening dat het gebruik van rasters duidelijkheid en orde creëerde. "Ik ben een rechtlegger," legde hij uit. "Ik zet graag alles wat op tafel ligt recht. Als ik iets zie dat scheef staat, zet ik het recht. Dat is een nare gewoonte van mij, maar het is iets waar ik mee moet leven. "

Een tentoonstelling van Crouwel’s typografische werk, Wim Crouwel: Mr Gridnik, zal vanaf 28 september 2019 t/m 22 maart 2020 in het Stedelijke Museum te zien zijn.