Het Lam Gods (bijgesneden). Sint-Baafskathedraal Gent © Lukasweb.be Art in Flanders, Foto: Hugo Maertens, Dominique Provost
Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent. Foto: Bas Bogaerts © Stad Gent-Dienst Toerisme

Van Eyck. Een optische revolutie

Van Eyck. Een optische revolutie 
Museum voor Schone Kunsten (MSK), Gent
01 februari - 30 april 2020

Door: Eline Bingen

Al in de 15e eeuw was men verbluft door zijn revolutionaire olieverftechniek. Hij had oog voor de fijnste details en wist met nieuw gebruik van perspectief de schilderkunst te verrijken. Van een zacht glanzend fluweel tot aan de schittering van het perfecte goudgeel: Jan van Eyck maakte ongezien realistische meesterwerken die toeschouwers al zes eeuwen lang in de ban houden. Duik in de wereld van deze grootse Vlaamse Meester in de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit! 

Wereldwijd is er van de hand van de schilder slechts een twintigtal werken bewaard gebleven. Zeker de helft hiervan bewoont dit voorjaar de museumzalen van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent. Werk uit Van Eycks atelier wordt samengebracht met kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. Waar schilderijen, tekeningen en wandtapijten de muren van het museum sieren, tekenen sculpturen en miniaturen de kaders op de vloer; bezoekers uit binnen- en buitenland zullen zich weer in de middeleeuwse sferen wanen. 

©Sint-Baafskathedraal Gent © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, Dominique Provost

Het Lam Gods
In de tentoonstelling is een bijzondere plek weggelegd voor de acht gerestaureerde buitenluiken van Het Lam Gods. Zijn meesterwerk, een opdracht van koopman Joos Vijd, werd oorspronkelijk aangenomen door zijn broer Hubert van Eyck. Toen Hubert in 1426 kwam te overlijden, voltooide Jan het altaarstuk. Over een dungelaagd mengsel van krijt en dierlijke lijm is op het eikenhout met enkele lijnen olieverf een reeks Bijbelse verhalen verbeeld. Wie voor het werk staat zal de verwondering voelen die zijn tijdsgenoten hadden bij het zien van het werk; er lijkt haast een innerlijke gloed van te komen… 

Het is de eerste én voorlopig laatste keer dat de luiken buiten de Gentse Sint-Baafskathedraal getoond worden. Ook topstukken als Portret van een man met blauwe kaproen en De Madonna bij de fontein zullen in de tentoonstelling te zien zijn. 

2020 is Van Eyck 
In 2020 huldigt Gent zijn grote Vlaamse Meester en laat met het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ zien dat Van Eyck nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Geheel in thema worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd, waar deze grote Van Eyck-tentoonstelling ook onderdeel van is. 'Van Eyck. Een optische revolutie' is slechts 3 maanden te zien in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) te Gent. Breng dit jaar daarom zeker een bezoek aan Gent en laat je onderdompelen in het sprankelende Van Eyck-jaar! 

Voor meer informatie over de tentoonstelling én het 'Van Eyck-jaar 2020', klik hier