Vincent van Gogh (1853-1890), Onkruid verbrandende boer, 1883, olieverf op doek op paneel, 30,5 × 39,7 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam / Drents Museum, Assen

Van Gogh Museum en Drents Museum kopen samen schilderij van Gogh aan

Het Van Gogh Museum en het Drents Museum hebben samen het schilderij ‘Onkruid verbrandende boer’ (1883) gekocht. Op het werk zien we een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering, verlicht door een vuurtje. Van Gogh schilderde het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1833 verbleef. Dit is een van de weinige schilderijen uit de deze periode die bewaard zijn gebleven. Het schilderij zal afwisselend in de musea te zien zijn.

Van Gogh verbleef in 1883 bijna drie maanden in Drenthe, waar hij diep onder de indruk was van het landschap met heide en veengrond. In zijn tekeningen en schilderijen probeerde hij de sfeer en de stemming van het platteland in de herfst vast te leggen. Hij schilderde meerdere landschappen in donkere kleuren, soms met werkende figuren. Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf ten minste achttien studies schilderde, waarvan het merendeel helaas verloren is gegaan.

Vandaag de dag worden slechts vijf schilderijen aan Van Goghs Drentse periode toegeschreven. Onkruid verbrandende boer is er daar een van. In de collectie van het Van Gogh Museum bevinden zich al drie werken uit Drenthe en ook het Drents Museum heeft er één in bezit. Met de aankoop van dit werk zijn nu alle Drentse schilderijen in Nederlandse openbare collecties.