Foto door: Millstreet Films

Van YouTube serie naar het grote scherm! Dit is Anne+

Anne+ de Film
MillstreetFilms
Meerdere locaties
Vanaf 14 oktober 2021

Door: Marlou van Beek

Vandaag is de dag waar ik – als deel van de Nederlandse queer-community – al meer dan een jaar op wacht! Na het succes van de serie op YouTube, mag ik vandaag de première van de allereerste film van Anne+ bijwonen. Samen met een vriendin, loop ik na werk een paar uurtjes rond te slenteren door Amsterdam. Ik kom gelijk in de sfeer: hoogstwaarschijnlijk loop ik langs een aantal plekken waar deze film afspeelt. 

Even een refresher: Anne+ volgt Anne in haar dagelijkse leven in Amsterdam – met haar vrienden en haar liefdesleven. De + in de titel refereert naar haar partners die zij door de serie heeft. 

De film pakt op waar de serie is gestopt. Anne, die een boek aan het schrijven is, komt voor een keuze te staan. Samen met haar vriendin Sara gaat ze naar Montréal verhuizen, alleen is haar boek nog niet af. Anne moet daarom nog even in Nederland blijven, terwijl Sara wel gaat. Alleen in Amsterdam, leert Anne dingen over zichzelf die ze nog niet wist en begint steeds meer te twijfelen over haar toekomst. 

Ik herken mijzelf altijd heel goed in Anne. Ook nu: mijn vriendin woont in het buitenland en ik moet ook al mijn vrienden hier achterlaten als ik verhuis.

Foto door: Millstreet Films

Sommige scenes zijn erg expliciet, dus let wel even goed op de leeftijdsklasse. De gevoeligheid en dedicatie waarmee deze scenes geschoten zijn, spatten van het scherm af. Er wordt niet terughoudend gefilmd en de scenes zijn heel realistisch. Het is niet alleen sexy, maar ook eerlijk en teder. Er wordt openlijk over wederzijde toestemming gepraat en ieders grenzen zijn duidelijk aangegeven. 

Het team van Anne+ weet goed ieders leven te vieren en de diversiteit in de cast is verfrissend. Doordat het algemene thema van deze film pride is, wist ik meteen dat ik mij bij het zien van deze film erg fijn zou voelen. De energie in de zaal is dan ook positief, en je merkt meteen dat iedereen zich op diens plek voelt. 

Foto door: Millstreet Films

Wat wel een apart gevoel is: de bioscoop uitlopen en niet terugkomen in de echte wereld, maar in een extensie van het verhaal waar we zojuist anderhalf uur in zijn gezogen. Normaal gesproken ga ik alleen naar de bioscoop om Engelse films te bekijken. Wanneer ik dan weer naar buiten loop, is de stap van filmwereld en het echte leven zo groot. Maar niet bij Anne+. Doordat deze film op Nederlandse bodem geschoten is, laat het mij mijn eigen leven alleen maar meer waarderen. 

Deze film heeft alles waar ik van houd. Representatie van de queer-community, de Amsterdamse gezelligheid, zelfverzekerdheid, gevoeligheid en de juiste hoeveelheid humor. 

Deze film is niet alleen aan te raden voor mensen die zich identificeren met de LHBTI+ gemeenschap, maar ook voor alle andere mensen die soms het gevoel hebben dat het leven eventjes te veel wordt. Of die gewoon willen genieten van een geweldige film van Nederlandse bodem. 

Anne+, is vanaf 14 oktober 2021 te zien in verschillende bioscopen door het gehele land. In 2022 verschijnt de film ook op Netflix!