Henri Matisse, 'Odalisque couchée aux magnolias' (1923). Beeld: met dank aan Christie's.

Veiling van de Rockefeller-collectie brengt meer dan 800 miljoen dollar op

De veiling van de collectie van wijlen David Rockefeller heeft alle verwachtingen overtroffen. Dankzij de opbrengst van $830 miljoen dollar gaat de veiling van deze private collectie de geschiedenisboeken in als de duurste ooit.

‘De Veiling van de Eeuw’: zo werd de veiling bij Christie’s in New York van de kunst- en antiekverzameling van Peggy en David Rockefeller genoemd. Vier dagen trok Christie’s uit om alle schilderijen, beelden en kunstobjecten te presenteren en te veilen, en ook online konden mensen bieden. De eindstand is een totaalbedrag van $832,573,469 miljoen dollar, omgerekend €698,302,524 miljoen euro.

Wereldtournee
Vijf maanden voordat de veiling begon stuurde Christie’s verschillende topstukken uit de collectie op reis naar Hong Kong, Londen en Los Angeles om meer publiciteit voor de veiling te realiseren. Onder deze topstukken bevonden zich schilderijen van Pablo Picasso (Fillette á la corbeille fleurie, verkocht voor $115 miljoen), Henri Matisse (Odalisque couchée aux magnolias, verkocht voor $80,7 miljoen) maar ook een oud 18e eeuws Chinees theeservies wat nog van Napoleon Bonaparte is geweest, wat voor $1,8 miljoen onder de hamer ging.

David Rockefeller was de kleinzoon van de beroemde John D. Rockefeller (1839-1937), de Amerikaanse zakenman en filantroop die door velen wordt beschouwd als ‘de rijkste man aller tijden’. Zijn grootvader gaf al veel geld aan goede doelen en de opbrengst van deze veiling gaat dezelfde kant op: de kunstwerken zijn dus niet alleen voor kunstliefhebbers veel waard.