Beeld: RAAK Stimuleringsprijs

Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs

Het Verzetsmuseum wint de RAAK Stimuleringsprijs, met de prijs wil RAAK musea inspireren een programma te ontwikkelen speciaal voor mensen met een visuele beperking. 

In Nederland zijn namelijk 250.000 mensen blind of slechtziend, daarnaast hebben nog ruim een miljoen mensen een oogaandoening. Voor deze mensen is een museum bezoeken een hele andere ervaring, de uitdaging ligt bij iemand te proberen te raken zonder dat zij de tentoonstelling kunnen zien. 

Het Verzetsmuseum ontving de meeste stemmen. Het plan is om een zelfstandig te bezoeken tentoonstelling te maken over hoe Nederlanders worstelden met dilemma’s door onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier kunnen bezoekers met een visuele beperking ook optimaal ontdekken. Het Verzetsmuseum wil een vloermarkering in reliëf maken die de bezoekers langs afbeeldingen en authentieke objecten, die aangeraakt mogen worden, leidt. Daarnaast vertelt een speciale audiotour wat er te zien is. 

Naast de hoofdprijs van €30.000 die naar het Verzetsmuseum gaat, werden er ook een tweede en derde prijs uitgereikt. De tweede prijs, van €15.000 wint Museon, zij ontwikkelen een zintuigprikkelende rondleiding langs uiteenlopende voorwerpen uit alles delen van de wereld op het gebied van natuur, cultuur en technologie. De rondleiding zal plaatsvinden in het museumdepot, wat normaal verboden terrein is voor bezoekers. 

De derde prijs, €7.500 gaat naar Voerman Museum Hattem. Zij zullen dit geld gebruiken om een indoor-navigatie-app te maken die afhankelijk is van persoonlijke interesse en informatie geeft over kunstwerken in de collectie. Daarnaast zullen een aantal geschilderde landschappen vertaald worden naar geluidslandschappen. Het uiteindelijke doel is om de app geschikt te maken voor alle musea.