Beeld: Van Abbemuseum

Via kunst dementerenden en hun dierbaren samenbrengen

Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum brengen kunst naar 400 zorginstellingen. Op Wereld Alzheimer dag is STUDIO i gelanceerd. Dit is een platform voor inclusieve cultuur, bedoeld voor 270.000 mensen die lijden aan dementie en Alzheimer. Voor deze doelgroep is contact maken niet meer vanzelfsprekend en is het lastiger om naar een museum te gaan.

STUDIO i heeft de Onvergetelijk Museumtafel ontwikkeld, de nieuwe toepassing van de BelevenisTafel. Het is een multi-touch digitale tafel die de mogelijkheid bied om op een laagdrempelige manier contact te maken tussen mensen met dementie en hun dierbaren. De BelevenisTafel toont beroemde kunstwerken uit de museumcollecties van het Stedelijk en het Van Abbe. 

Het idee van de Onvergetelijk Museumtafel is gebaseerd op de kennis en ervaring van vijf jaar Onvergetelijk-rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren, het onderzoek door VU medisch centrum naar de impact van deze rondleidingen en tien jaar ervaring van Onwijs met digitale multi-touch toepassingen in de (ouderen)zorg en het onderwijs.

Van 21 september t/m 11 november 2018 staat de Onvergetelijk Museumtafel in het Van Abbemuseum. Ben je benieuwd naar wat STUDIO i voor activiteiten heeft? Klik hier.