Winnaars van de TENT Academy Awards 2017 in Kino Rotterdam. Beeld: Aad Hoogendoorn

Videokunstfestival TENT Academy Awards terug in Rotterdam

De TENT Academy Awards, de filmcompetitie voor pas afgestudeerde kunstacademie- studenten, keert dit jaar weer terug als videokunstfestival in KINO Rotterdam. Op zaterdag 8 september wordt het beste op audiovisueel gebied uit Nederland en gastland Groot-Brittannië getoond in de zalen van KINO, kun je netwerken met film- en kunstprofessionals en wordt er tijdens de awardshow bekendgemaakt wie een artist in residence wint in Cove Park, Schotland en Het Wilde Weten in Rotterdam. 

De TENT Academy Awards, voorheen een awardshow, is sinds vorig jaar omgevormd tot eendaags videokunstfestival. In blokken worden de genomineerde films gescreend in KINO. Aan het eind van de dag maakt de vakjury bekend wie de TENT Academy Award en de Best Foreign Film Award hebben gewonnen. Het publiek kan zijn stem uitbrengen voor de Public’s Choice Award. De festivaldag wordt feestelijk afgesloten met een borrel in KINO. 

Internationale scouts

De organisatie van de TENT Academy Awards stelt ieder jaar zorgvuldig scouts aan om werken te selecteren voor de award show. De scouts bezoeken de eindexamenvoorstellingen van de kunstacademies en stellen de nominaties samen. Het team van scouts bestaat uit professionals afkomstig uit de beeldende kunst- en filmwereld. De criteria voor nominatie zijn artistieke authenticiteit, technisch en oorspronkelijke beeldtaal. 

Het team van scouts is een mix van Engelse en Nederlandse professionals uit de film- en beeldende kunstwereld. Zo bestaat het Engelse team uit onder andere. Sarah Hill (oprichter en directeur van Video Jam), Scout Stuart (filmmaker en scenarist), Anna Field (visual arts publishing and digital consultant), Michaela Cullen (kunstenaar en co-founder van Serf). 
Bij het team van Nederlandse scouts vind je Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag), Yvonne de Jong (galeriehouder Assembled by Root) en Lene ter Haar (artistiek directeur Schunck). 

De TENT Academy Awards 2018 vinden plaats op 8 september in KINO Rotterdam en beginnen om 13.00. Kijk hier voor tickets en het gehele programma.