Beeld: Facebook Halve Maen.

VOC-schip Halve Maen viert opening seizoen

Op 7 en 8 april kan er weer aan het boord gesprongen worden van het 17e eeuwse VOC-schip Halve Maen. De hele middag lang zijn er activiteiten op en rond het schip. Het thema van dit jaar is ‘De ontmoeting tussen twee werelden’. 

Schipper Hudson krijgt samen met zijn zeelieden de eer om het vaarseizoen te openen. Ontmoet tijdens het openingsweekend de scheepvaarders aan denk en smul van de historisch gekookte maaltijden; bereid op de vuurkist aan boord. Ook is er te zien hoe de zeemanskleding uit de 17e eeuw werd gemaakt. Ga aan dek en duik 1609 in. 

Ontmoeting tussen twee werelden
Het thema van dit jaar vertelt het verhaal van de ontmoeting tussen twee culturen. Bezoekers leren over de inheemse bevolking die schipper Hudson tijdens zijn reis ontmoette en de handelsrelaties die daaruit ontstonden. 

De reis van Hudson naar de nieuwe wereld is het opstapje van de Nederlanders over zee en de stichting van Nieuw Amsterdam, het huidige New York. Om de Halve Maen zijn wigwammen gemaakt zoals de indianen die destijds ook hadden. De ontmoeting tussen beide culturen is een bron voor vele verhalen die het hele seizoen lang verteld worden. 

Varen op de Halve Maen 
De Halve Maen is de enige replica van een VOC-schip waar ook echt op gevaren wordt. Dit weekend kan dit nog niet, maar de data zijn al bekend. Tijdens de vaarreis op het schip worden de bezoekers begeleid door schipper en gids. Er mag actief geklommen worden in de want van het schip en er zit een zeemansmaaltijd inbegrepen bij de vaarreis. 

Klik hier voor meer informatie.