Het rijksmuseum

Vrouw die schilderij aan Rijksmuseum schonk wil het nu terug

19 september 2020

AMSTERDAM - Oosje Silbermann wil het schilderij terug dat ze zeven jaar geleden aan het Rijksmuseum schonk. De inmiddels 88-jarige vrouw zegt dat ze verward was toen ze het kunstwerk uit handen gaf.

De kleindochter van de vrouw was destijds ernstig ziek, vertelt ze tegen het NRC. Zij leed aan een hersentumor. Oosje dacht dat haar kleindochter zou genezen als ze het kostbare schilderij weg zou geven. Haar kleindochter is nu weer gezond.

Het gaat om het schilderij Compositie, van kunstenaar Bart van der Leck. Het kunstwerk uit 1918 is ongeveer 3,5 ton waard. Het is daarmee een van de belangrijkste eye-catchers van de twintigste-eeuwse kunst in het museum. 

De dagvaarding zegt dat het museum overhaast en onzorgvuldig gehandeld heeft. Volgens de familie Silbermann is er te weinig onderzoek gedaan naar de reden waarom de vrouw het schilderij weg wilde geven. "Als het museum en de betrokken notaris hadden voldaan aan hun onderzoeksplicht, zoals de internationale museumregels voorschrijven, hadden ze Oosjes slechte geestestoestand kunnen constateren."

Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits is het hier niet mee eens. "Als de rechter anders oordeelt, dan zal het museum het in 2013 cadeau gekregen schilderij van Bart van der Leck onmiddellijk terugbezorgen aan de schenker."

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht!