Kunstwerk Ron in London.

Wereldberoemd reusachtig kunstwerk Spyre naar Blokhuispoort

Woensdag 28 maart wordt het reusachtige kunstwerk Spyre van Ron Arad geplaatst op het eerste plein in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het kunstwerk is ruim 16 meter hoog en torent met zijn unieke vorm en bronsbruine kleur boven alle openbare orde uit.

Het kunstwerk is gemaakt door industrieel ontwerper en architect Ron Arad. Arad staat bekend om zijn persoonlijke vormentaal en verwerkt dit in talloze stoelen, tafels, sculpturen en kasten. Spyre is een sculptuur gemaakt van cortenstaal met vier draaiende gewrichten. Door zijn mechanisme verandert het kunstwerk continu van vorm en kan het oneindig veel posities aannemen. Het uiteinde van de Spyre dient als een oog; met een camera filmt het werk alles wat op zijn pad komt.

Hoofdstad van vakmanschap
Arad is enthousiast over het komen van de Spyre in Leeuwarden. ‘Het plaatsen van de Spyre in de Blokhuispoort is wat goeds. Niet alleen omdat het de Europese hoofdstad van cultuur is, maar ook omdat het de hoofdstad van vakmanschap is – de stad is een erfenis van de scheepsbouwindustrie,’ zegt Arad. ‘Een stad waar ik de komende tijd nog veel naartoe zal gaan voor andere uitdagende projecten’.

De plaatsing van het kunstwerk wordt gedaan door Mannen van Staal en CIG Architecture en vindt woensdag 28 maart om 10.30 plaats.