Brief Claude Monet 2 juni 1871 - collectie Zaans Museum

Zaans Museum verwerft brief van Claude Monet over Zaandam

Het Zaans Museum heeft de brief verworven die schilder Claude Monet op 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan zijn goede vriend en schilder Camille Pissarro. In de brief beschrijft Monet zijn eerste indruk van Nederland en Zaandam, waar hij uiteindelijk vier maanden verbleef en vijfentwintig schilderijen maakte.

Zondag 2 juni 2019 is het exact 148 jaar geleden dat de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet voet aan wal zette in Zaandam. Monet kwam samen met vrouw en kind per boot naar Zaandam en was direct gegrepen door de Zaanstreek.

In de brief beschrijft Monet vol opwinding over de aankomst: ‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we hier een heel fijn onderkomen gaan hebben. De Hollanders lijken zeer vriendelijk en gastvrij.’ Over zijn reis door Nederland schrijft hij: ‘We zijn bijna heel Holland doorgereisd en wat ik van het land gezien heb, bleek echt zoveel mooier dan wat men erover beweert.’ Het Zaanse landschap met de molens, rivier de Zaan en houten huizen boeiden Monet zo dat hij er uiteindelijk vijfentwintig werken vervaardigde.

De brief biedt een uniek inzicht in deze fase van het kunstenaarsbestaan van Claude Monet. In zijn brief geeft hij Pissarro instructies om zaken voor hem af te handelen in Londen, zoals het vergulden van lijsten. Monet en Pissarro verbleven tegelijk in Engeland vanwege de FransPruisische oorlog. Monet vertrok vanuit Engeland naar de Zaanstreek; Pisarro bleef in Engeland. Per brief hielden ze elkaar op de hoogte van hun wetenswaardigheden.

De originele brief van Monet is van 30 mei t/m 2 juni 2019 te zien in het Zaans Museum naast het schilderij De Voorzaan en de Westerhem. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier zal daarna een facsimile van de brief gepresenteerd worden; het originele exemplaar wordt incidenteel getoond.