Portret van een jongeman met rondel

Zeldzaam portret van Botticelli brengt 76 miljoen euro op

Een portret van de Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli is voor 76 miljoen euro geveild op een veiling bij Sotheby’s in New York. Dat maakt dit het op een na waardevolste schilderij ooit van een oude meester. Alleen een werk van Leonardo da Vinci leverde meer op, namelijk 370 miljoen euro.

De portretten van Botticelli zijn zeldzaam: voor zover bekend zijn er nog maar een tiental portretten bewaard gebleven, waarvan de meeste nu in musea hangen. Daarnaast is de conditie van dit schilderij na al die jaren nog steeds erg goed. "Onze jongeman is 550 jaar oud, maar hij ziet eruit alsof hij hier vanmorgen had kunnen binnenwandelen", zegt George Wachter, Sotheby's specialist op het gebied van oude meesters. Vooraf werd geschat dat het topstuk voor zo'n 70 miljoen euro zou worden verkocht.    

Botticelli maakte Portret van een jongeman met rondel ergens rond 1480. Het laat een jonge man zien die een rond schilderij vasthoudt. Wie de man op het schilderij is, blijft een raadsel. Sommige experts denken dat hij iemand is uit de machtige en invloedrijke familie De' Medici. Maar zeker weten doen ze het niet.    

De laatste eigenaar, inmiddels overleden vastgoedontwikkelaar en kunstverzamelaar Sheldon Solow, kocht het werk in 1982 voor ruim 900.000 euro. De afgelopen decennia was het schilderij te zien in een aantal toonaangevende musea, waaronder de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York. Wie de koper is, is niet bekendgemaakt.    

Op de veiling zou ook een schilderij van Rembrandt verkocht worden. De verwachting was dat dat werk 16 tot 25 miljoen euro zou opbrengen, maar het liep toch even anders. De eigenaar trok het schilderij op het laatste moment terug.

Terug naar het overzicht