Christiaan Kuitwaard
OUD AGENDAITEM

Christiaan Kuitwaard | 128 White Box Paintings

Museum MORE - Ontroerende schoonheid, teer en streng. De bedrieglijk eenvoudige stillevens van Christiaan Kuitwaard lijken de ultieme stilte vangen. Telkens opnieuw.  Kuitwaards fascinatie voor schilderen naar de waarneming deelt hij met de Britse schilder Euan Uglow, die hij bewondert en van wie in dezelfde periode in Museum MORE een retrospectieve tentoonstelling wordt gehouden.

Elke week schildert Christiaan Kuitwaard (Sneek, 1965) een White Box Painting. Onderwerp: een witgeschilderd voorwerp in een witte kist. Formaat: 28 x 20 cm. Inmiddels is de reeks uitgegroeid tot bijna 400 stuks. De tentoonstelling in Museum MORE toont White Box Paintings 264 t/m 391. De White Box Painting is een opdracht die Kuitwaard zichzelf heeft gesteld, een oefening in kijken, met als doel om steeds beter en steeds bewuster waar te nemen, om grip te krijgen op licht en schaduw, ruimte en vorm, kleur en contrast.

De voorwerpen zijn meestal alledaags: een kop en schotel, een flesje, een blokje, een tube, een takje, een handschoen, een hoed, een vaasje, een glas, een tros bananen. Er zijn ook minder alledaagse voorwerpen: een schedel, een buste, een zeester. Maar de voorwerpen doen er niet toe. Soms is er zelfs geen voorwerp, dan is er alleen de lege kist. Want het gaat om het kijken. En om het schilderen. En om het schilderij. Hoewel sommige voorwerpen herhaaldelijk terugkeren, is geen schilderij hetzelfde. De omstandigheden veranderen, maar ook de blik van de schilder en de keuzes die hij maakt. Kijken is kiezen.

Klik hier voor meer informatie over Christiaan Kuitwaard | 128 White Box Paintings, van 26 mei t/m 1 september 2019 te zien in Museum MORE.

Klik hier voor de tentoonstelling Euan Uglow | Painting Perception, in dezelfde periode te zien in Museum MORE.