Naakte dames, circa 1880 Collectie Sakura-do, Tokyo
OUD AGENDAITEM

Japanmuseum SieboldHuis – Japans Naakt

Japanmuseum SieboldHuis - Van 15 maart t/m 8 september 2019 toont Japanmuseum SieboldHuis Japans naakt. De tentoonstelling laat de ontwikkelingen zien in de Japanse naaktfotografie vanaf de 19e eeuw tot vandaag. Ruim dertig topfotografen, onder wie Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Hosoe Eikoh, Izu Kenro en Honjō Kōrō tonen hun artistieke visie op het menselijk lichaam.

Naaktheid was in Japan van oudsher iets vanzelfsprekends. Families bezochten gezamenlijk de onsen (warmwaterbron), sumoworstelaars worstelden bijna bloot en boeren bewerkten halfnaakt het land. Toen Japan in 1854 zijn deuren opende voor de rest van de wereld werden in rap tempo buitenlandse technologieën en ideeën overgenomen, inclusief de westerse kunst en kuise visie op naakt. De fotografie werd al vanaf het begin beïnvloed door deze westerse visie. Er werden in Japan strikte zedenwetten ingevoerd die tot op de dag van vandaag gelden. Hedendaagse fotografen stellen met hun werk issues rondom de veranderende maatschappij, gender en seksualiteit aan de kaak.

Fotografie werd in de negentiende eeuw in Japan onmiddellijk geapprecieerd als “kopie van de waarheid”. Voor de westerlingen ontstond een commerciële toeristische variant, met bijvoorbeeld halfontklede vrouwen die in een fotostudio het Japanse badritueel simuleerden: exotisch en erotisch. Begin twintigste eeuw werd de fotografie niet langer alleen als kopie van de wereld beschouwd, maar ontwikkelde zich ook als kunstvorm.

Japans naakt geeft door de ogen van meer dan dertig fotografen een veelzijdige blik op het menselijk lichaam. Met meer dan honderdtwintig naaktfoto’s wordt de geschiedenis van de Japanse fotografie geopenbaard in Japanmuseum SieboldHuis.

De tentoonstelling Japans naakt is te zien van 15 maart t/m 8 september 2019 in Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden.

Klik hier voor meer informatie.

Kijk hier voor ons programma: een rondleiding met gids door de tentoonstelling Japans naakt.