William Kentridge - Other Faces, 2011
OUD AGENDAITEM

William Kentridge - Ten Drawings for Projection

EYE Filmmuseum - In het Amsterdamse filmmuseum is deze zomer de overzichtstentoonstelling William Kentridge - Ten Drawings for Projection te zien. Van 3 juni t/m 1 september 2019 bewonder je de filmhoogtepunten van William Kentridge. In 2015 schonk de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. De tien korte animatiefilms betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn deze zomer als grote installatie te zien in Eye.

In de tentoonstellingsruimte is daarnaast de filminstallatie O Sentimental Machine (2015) te zien, welke historische opnamen bevat van de Russische revolutionair Leon Trotski. Tot slot zijn ook een aantal wandtapijten die Kentridge maakte met landkaarten en karakters uit zijn films opgenomen in de tentoonstelling.

William Kentridge (Johannesburg, 1955) studeerde politicologie en African Studies en volgde een mime- en theateropleiding in Parijs; als kunstenaar werd hij opgeleid aan de Johannesburg Art Foundation. Hij werd bekend als multimediakunstenaar door zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties opgebouwd uit film, geluid, muziek en sculpturale objecten. Met schijnbaar gemak weet Kentridge uiteenlopende media samen te brengen in een uitzonderlijk oeuvre.

De tentoonstelling vindt plaats tijdens het Holland Festival, waarvoor William Kentridge optreedt als Associate Artist. Klik hier voor meer informatie.