Quentin Blake, 'The Book Cart', 2017

De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins

Door: Marijtje Berghuis

Wij van Artifex stellen met veel plezier De Culturele Agenda samen: elke tentoonstelling, voorstelling of optreden is het bezoeken waard. We geven regelmatig één agendapunt wat extra aandacht. Deze keer: De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins in Museum Meermanno.

Met de tentoonstelling biedt Museum Meermanno bezoekers van jong tot oud een kijkje in het hoofd van Quentin Blake. Hij illustreerde o.a. de beroemde boeken van Roald Dahl zoals Matilda, De Heksen en De Griezels. Voorzien van geschreven commentaar door Quentin zelf worden we meegenomen door de denkwijze van de illustrator. In de illustraties, die er op het eerste gezicht snel en rommelig uitzien, zit meer werk dan je aanvankelijk denkt. Hij legt uit hoe hij te werk gaat en welke materialen hij gebruikt, variërend van inkt tot krijt, kroontjespennen en waterverf.

In de vitrines en wanden vol schetsen zien we karakters zoals de angstaanjagende Opperheks uit De Heksen en Juffrouw Bulstronk, die we kennen als het gemene schoolhoofd van Matilda, tot leven komen. Blake tekende ze net zo lang opnieuw tot hij tevreden was. Waar hij Matilda eerst een kinderlijk en rond gezicht gaf, veranderde dit later in een gezicht dat beter overeenkwam met haar eigenschappen: spits en volwassen. Ook Willy Wonka, uit Sjakie en de Chocoladefabriek kent meerdere versies. Roald Dahl beschreef hem als nerveus en prikkelbaar, dus schetste Quentin hem net zo lang tot hij hem precies goed had.

Voor de karakters haalde Quentin zijn inspiratie uit de beschrijvingen van Roald Dahl, maar ook uit het werk van collega’s die hem in het illustreren van Dahl’s boeken voor gingen. Er gaan zelfs geruchten de ronde dat de illustraties van de Grote Vriendelijke Reus op Roald Dahl zelf geïnspireerd zijn.

Naast de kleurrijke tekeningen van de boeken van Roald Dahl zijn er ook een aantal illustraties te zien die Blake voor romans en voor kinderboeken van andere auteurs maakte. Dit waren illustraties voor boeken van grote namen zoals Charles Dickens en Beatrix Potter.

De tentoonstelling De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins is nog te zien t/m 3 maart 2019.

Klik hier voor meer informatie.