Jacob Philipp Hackert, Maecenas’ Villa and the Waterfalls at Tivoli, 1783 © State Hermitage Museum, St Petersburg
Anton Raphael Mengs, The Judgement of Paris, c. 1757 © State Hermitage Museum, St Petersburg

Gratis toegang tot de Hermitage Amsterdam voor Catharina's en Amalia's

Vrijdag 7 december kunnen alle Catharina’s en Amalia’s gratis de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam bezoeken! Dit is ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Catharina-Amalia, Prinses van Oranje. Ook voornamen die zijn afgeleid van de naam zijn welkom, bijvoorbeeld Katja, Kate, Amelia of Amelie.

Met deze actie draagt de Hermitage Amsterdam de koninklijke familie een warm hart toe en feliciteert met deze actie de jarige kroonprinses. Koning Willem-Alexander was als Prins van Oranje beschermheer van de Hermitage Amsterdam. Hij en Catharina-Amalia zijn verre nazaten van de Russische tsarina Catharina de Grote.

In de tentoonstelling Classic Beauties zie je fascinatie van kunstenaars voor het menselijk lichaam door de eeuwen heen. In het midden van de achttiende eeuw kreeg dit onderwerp in de kunst een nieuwe dimensie door de beelden die aan de oppervlakte kwamen tijdens spectaculaire opgravingen in Italië. Beeldhouwers als Canova streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het ideaal van de Grieken en Romeinen. Schilders als Mengs, Kauffman en Batoni verbeeldden mythologische onderwerpen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. In de tentoonstelling maakt de bezoeker eenzelfde Grand Tour langs de beste voorbeelden van neoclassicistische kunst, uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg.

De actie is alleen geldig op 7 december 2018 onder vertoon van een geldig legitimatiebewijs, waar de eerste voornaam op staat vermeld. Deze voornaam is of een afgeleide van de namen Catharina of Amalia of de naam zelf.