Beeld: My Daily Shot of Culture
Beeld: Amsterdam Museum, Sebastiaan ter Burg
Beeld: Amsterdam Museum

My Daily Shot of Culture bezoekt opening 1001 vrouwen in de 20ste eeuw

Onze cultuurvloggers Jip Heijmerink en Blijde Ligthart gaan voor ons naar een speciale opening van de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Vanaf een afstandje zien zij hoe Koning Willem-Alexander de tentoonstelling opent en hoe hij het eerste exemplaar van het gelijknamige boek in ontvangst neemt. Het boek is geschreven door historica Els Koek, die 18 jaar met het boek bezig is geweest.

Eén keer per maand kiezen Jip en Blijde een tentoonstelling uit de Culturele Agenda. De tentoonstelling staat in het teken van bijzondere vrouwen die de Nederlandse geschiedenis hebben gevormd. In het boek worden 1001 vrouwen belicht, in de tentoonstelling wordt daar een deel van getoond.Naast dat ze de koning van een paar meter afstand mochten bewonderen, hebben de dames ook gekeken naar wie zij een bijzondere vrouw vonden en wat zij heeft gedaan. Jip kiest voor Bet van Beeren, zij opende het eerste café waar iedereen welkom was ongeacht zijn of haar geaardheid. Blijde vertelt ons over Caroline Henriette MacGillavry, die de eerste Nederlandse scheikundige en kristallografe was. 

Jip en Blijde verlaten de tentoonstelling met een trots gevoel. De vrouwen die zo in het zonnetje worden gezet, is toch wel bijzonder. De tentoonstelling is inspirerend en bevat naast informatie ook veel objecten en quotes, in een speelse opmaak, die het een interessante tentoonstelling maakt. 

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

In de tentoonstelling worden de vrouwen chronologisch ingedeeld in vijf generatiecohorten. De Nederlandse geschiedenis wordt aan de hand van belevenissen en prestaties vertelt. Waarom de vrouwen in het boek/de tentoonstelling staan verschilt, de een was beroemd, de ander berucht, in het boek staan zelfs vrouwen die nauwelijks bekend waren. Naast de portretfoto’s worden er ook persoonlijke gebruiksvoorwerpen, documenten of foto’s getoond, die laten zien wat de vrouw heeft gedaan en wat haar uitdagingen waren.

Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstelling? Lees hier meer.

Of wil je meer zien van My Daily Shot of Culture? Bekijk dan hun Youtube kanaal.