My Daily Shot of Culture bezoekt Seydou Keïta in FOAM

Bamako in Amsterdam. Serieuze blikken en subtiele glimlachen. Een naaimachine als medegeportretteerde of een charmante auto als toneel. Jip Heijmerink en Blijde Ligthart, Cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture, dwaalden voor De Culturele Agenda door de Afrikaanse tentoonstelling Seydou Keïta: Bamako Portraits; een serie foto’s die de bewoners toont van de hoofdstad van het vrijgevochten Mali. 

Eén keer per maand kiezen Jip en Blijde een tentoonstelling uit de Culturele Agenda. Voor deze vlog gingen zij naar de fototentoonstelling Seydou Keita: Bamako Portraits in het Foam in Amsterdam. Een tentoonstelling die de liefde van het Afrikaanse kloppende hart deelt.Mali’s onafhankelijkheid door Keïta’s lens

Jip en Blijde ontdekken samen met curator Mirjam Kooiman Keïta’s werk. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 10.000 negatieven, waarvan een groot deel Bamako’s onafhankelijkheid visualiseert. Niet door foto’s van het Afrikaanse landschap, maar door de ogen van geportretteerden. Het resultaat bestaat uit duizenden intieme portretten van familieleden, geliefden of vrienden. Vaak geposeerd met een object en altijd met Keïta’s iconische achtergronden. Dezelfde achtergronden waaraan hij zijn werk dateert.

Seydou Keita: Bamako Portraits
Het is de chronologie van Keïta’s werk die zo fascineert. De ontelbare unieke poses en blikken die de geportretteerden aannamen; divers, maar toch met een bepaalde continuïteit. Ontdek Keïta in Foam. De tentoonstelling Seydou Keïta: Bamako Portraits[link] loopt nog van 6 april t/m 20 juni 2018.

Lees meer over de tentoonstelling Seydou Keïta: Bamako Portraits

Benieuwd wat My Daily Shot of Culture nog meer doet?
Bekijk het YouTube kanaal