Restaurator Katrin Pietsch reinigt dia’s van Ed van der Elsken © Fred Ernst
© Nederlands Fotomuseum, Schimmel op de dia’s van Ed van der Elsken
Gereinigde dia, op kleur gebracht en digitaal geretoucheerd, uitsnede volgens het boek Eye Love You

Restauratie 42.000 kleurendia's Ed van der Elsken

Het zou toch zonde zijn als een groot deel van Ed van der Elsken zijn werk verloren zou gaan, gelukkig heeft het Nederlands Fotomuseum een manier gevonden om het werk te restaureren. Het resultaat hiervan is te zien in de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur

Twee jaar geleden liet het Nederlands Fotomuseum weten dat het tijd was om de schimmel op ruim 42.000 kleurendia’s te verwijderen, voordat het te laat was en alles zou vergaan. Dit moest zo snel mogelijk gebeuren, eenmaal aangetast door schimmel blijft dit groeien en tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld. Restaurator Katrin Pietsch heeft een manier ontworpen, waardoor de dia’s niet één voor één schoongemaakt hoeven te worden, maar dat dit per vel kan gedaan worden. Dit is natuurlijk enorme tijdwinst en beperkt de schade. Naast dat de dia’s zijn gerestaureerd, zijn ze ook gedigitaliseerd. 

Tussen de dia’s zaten ook veel foto’s die onbekend waren, veel daarvan in kleur. Ed van der Elsken bewaarde zijn foto’s niet chronologisch, maar eerder thematisch. Hij staat wereldwijd bekend om zijn expressieve zwart-wit fotografie, maar werkte in de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur. De mensen die hij fotografeerden en hun expressies kwamen het beste over in kleur, dit was een voorbeeld voor velen fotografen.

De tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur opent op 24 mei 2019 in het Nederlands Fotomuseum.