LTR: Dutch Minister of Education, Culture and Science Ingrid van Engelshoven, winner Prix de Rome 2019 Rory Pilgrim, Queen Máxima, director Mondriaan Fund Eelco van der Lingen. Photo: Shinji Otani
Rory Pilgrim, The Undercurrent, 2019-ongoing, tentoonstelling Prix de Rome 2019, Stedelijk Museum Amsterdam. Multimedia installation, courtesy andriesse eyck galerie, met speciale dank aan MING Studios en David Andrews (posters). Foto: Daniel Nicolas
Rory Pilgrim, Prix de Rome 2019. Foto Bas Czerwinski

Rory Pilgrim wint Prix de Rome 2019

Vanmiddag ontving beeldend kunstenaar Rory Pilgrim (Bristol, 1988) de 'Prix de Rome Beeldende Kunst 2019' uit handen van minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). De prijs werd uitgereikt in Stedelijk Museum Amsterdam, in aanwezigheid van Koningin Máxima. Pilgrim kreeg de prestigieuze kunstprijs voor zijn film The Undercurrent.

In The Undercurrent neemt Rory Pilgrim de bezoeker mee in een wereld van een groep jongeren uit de Amerikaanse plaats Boise, Idaho. De film snijdt met prachtige cinematografie en op een haast dromerige manier een reeks actuele thema’s aan. De klimaatcrisis lijkt aanvankelijk het belangrijkste onderwerp te zijn, maar gaandeweg komen de persoonlijke problemen van de jongeren aan het licht.

De jury heeft veel waardering voor de wijze waarop de kunstenaar zich met de groep bindt en hecht belang aan zijn intentie om de samenwerking op andere manieren te blijven voortzetten: “Dit tekent de integriteit van het project en maakt nieuwsgierig naar het vervolg.”

De Prix de Rome is een genereuze prijs voor beeldende kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van deze prijs is om getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te ontdekken, hen te stimuleren om zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid in de sector te vergroten. Daarnaast brengt de Prix de Rome op feestelijke wijze het belang van hedendaagse kunstenaars onder de aandacht.

De tentoonstelling ‘Prix de Rome Beeldende Kunst 2019’ is nog te zien t/m 22 maart 2020 in Stedelijk Museum Amsterdam. Voor meer info, klik hier.